De valleien en kusten van Antrim - wandelvakantie in het mooie noorden van Ierland

Introductie

Onze Antrim Glens & Kustlijn-tours vinden plaats in graafschap Antrim, gelegen in het noordoosten van Ierland. Antrim is een van de zes graafschappen die Noord-Ierland vormen en is daarom onderdeel van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland.

Onze Anrtim-reisschema's volgen voornamelijk de Ulster Way (een officiële langeafstandsroute van 1.000 kilometer rond Noord-Ierland), terwijl er ook een aantal niet bewegwijzerde delen zijn toegevoegd. De route is gezegend met veel Areas of Outstanding Natural Beauty, een titel die in het Verenigd Koninkrijk wordt gegeven aan opmerkelijke landschappen waarvan het unieke karakter en de natuurlijke schoonheid zo waardevol zijn, dat ze bescherming verdienen.

Het pad voert langs een aantal wereldberoemde locaties, zoals de Giant's Causeway, Dunseverick Castle en Dunluce Castle, en toont ook een aantal herkenbare locaties uit de hitserie Game of Thrones. Vanaf de kustlijn kan je een glimps opvangen van het verre Mull of Kintyre in Schotland, evenals verschillende eilanden die langs de kust verspreid liggen.


Kaart

 

Route

Van Cushendall tot Ballycastle volgt het pad het 'Moyle Way'-deel van de Ulster Way. De route gaat door de schilderachtige bossen en rivieren van Glenariff Forest Park. Hierna keert het spoor naar het noorden, door de Glens (door gletsjers uitgesleten valleien) van Antrim, over afgelegen hoogland en door bebossing tot het stadje Ballycastle.

Vervolgens loop je de adembenemende klifwandeling van Torr Head/Murlough Bay rond Fair Head, met uitzichten op Schotland, en dan terug naar Ballycastle over een officieus spoor. Op een dagtrip naar Rathlin Island raden we een aantal officieuze wandelingen aan, om het eiland en haar gevarieerde geschiedenis en fauna te ontdekken.

Van Ballycastle leiden bossporen, landweggetjes en kleine wegen naar het dorpje Ballintoy en de beroemde touwbrug Carrick-a-Rede. Ten westen van Ballintoy volgt het pad de Causeway Coast Way, onderdeel van de Ulster Way, langs het meest legendarische stuk kustlijn van Noord-Ierland.

De route voert naar Dunseverick Castle en dan verder over de wereldberoemde Giant's Causeway. 's Werelds oudste whiskystokerij, gelegen bij Bushmills, is op dit punt slechts een korte omweg van het pad. Vanaf hier volgt het spoor de kustlijn, door kustdorpjes Portballintrae en Portrush, langs de indrukwekkende ruïnes van Dunluce Castle, tot het Victoriaanse badplaatsje Portstewart.


Terreinoverzicht

Er is een grote variatie aan landschappen te beleven langs dit pad. Er zijn bossporen, hooglanden met paden door heidevelden, klif- en strandwandelingen, promenades en af en toe delen over wegen.

Alleen de gematigde reisschema's bevatten de uitdagendere bergdelen van de Moyle Way in de Glens van Antrim, bijvoorbeeld de hikes van Waterfoot/Orra Beg naar Glenariff Forest Park, en van Orra Beg naar Ballycastle. Deze delen leiden over meer afgelegen platteland en bereiken het hoogste punt van de wandeling (500 meter) bij Sleaveanorra (Orra More). Deze delen kunnen bovendien nat en ruw zijn, en navigatie kan lastiger zijn bij slecht weer.

Onze rustige reisschema's richten zich op de Antrim Coast en kunnen voor zowel beginnende wandelaars als meer ervaren hikers een plezier zijn. Het hoogste punt op het kustdeel van het pad ligt ongeveer 180 meter boven zeeniveau. Geen van de stukken die van de weg af gaan zijn erg afgelegen.

De opgetelde stijging over de hele route is ongeveer 1.200 meter voor het deel over de Antrim Glens en 740 meter voor het stuk langs de Antrim Coast. Hierbij horen slechts enkele korte, maar steile klimmen, met name op de gematigde tours.


Hoogteprofiel (exclusief Rathlin Island) (Klik op afbeelding om te vergroten)

Antrim Glens (van Waterfoot tot Ballycastle - 42km)

Antrim Glens Hoogteprofiel

Antrim Coast (van Torr Head tot Portstewart - 62km)

Antrim Coast Hoogteprofiel


Terrein in Etappes

Waterfoot - Glenariff Forest Park: Platte, met gras begroeide paden langs een rivier en stille landwegen aan het begin, gevolgd door een klim naar 250 meter hoogte over bospaden in het park. Langs deze route liggen wandelingen langs watervallen, en over bossporen en rivierbeddingen.

Orra Beg - Glenariff Forest Park: Een grindpad klimt door het bos naar open berggebied. De afdaling is langs een licht wandelpad over heideland, waarna weer een klim volgt op de hellingen van Trostan (550 meter). De route gaat door meer overdekte bospaadjes naar het bospark. Kan erg nat zijn op plaatsen, vaak met omgevallen bomen en veel stroompjes.

Orra Beg - Ballycastle: Afgelegen paden door bossen en langs rivierbeddingen (mogelijk een natte ondergrond). Een klim naar een bos- en natuurreservaat. Stille landwegen langs hellingen leiden naar sporen door Ballycastle Forest en naar Ballycastle. Een paar korte, scherpe stijgingen in de bossen.

Torr Head - Ballycastle: Een steile klime langs stille wegen, gevolgddoor een wandeling op afgelegen wegen of langs de kustlijn over een route met wisselend terrein. Klifpaden leiden rond Fairhead. De route daalt dan af tot zeeniveau en volgt een pad dat op plaatsen begroeid en ruig kan zijn. Een alternatieve route volgt kleine wegen.

Rathlin Island: Een keuze uit drie routes naar de vuurtorens in het oosten, westen en zuiden. De wandelingen volgen stille eilandwegen, -paden en -sporen. De oost- en zuid-routes zijn ligt hellend zonder significante stijgingen of dalingen. De westelijke route klit geleidelijk van zeeniveau naar de kliffen en zeevogelkolonie bij de westelijke vuurtoren.

Ballycastle - Ballintoy: Kleine wegen vanuit Ballycastle leiden op boerenwegen en bospaden. Deze kunnen nat en overgroeid zijn. Een lichte helling klimt langs kleine wegen waarna de route weer daalt en uitkomt bij het kustpad naar de touwbrug Carrick-a-Rede.

Ballintoy - Giant’s Causeway: Een kleine weg, gevolgd door een pad dat langs de onderkant van de kliffen voert tot een lange strandwandeling. De strandwandeling eindigt met een klim over rotsblokken. Van hier leidt het pad langs de voet van de kliffen tot een pad dat regelmatig klimt en daalt langs de kliffen. Eindigt met een wandeling langs een klifpad.

Giant’s Causeway - Portstewart: Een mix van stranden, stedelijke paden en wegen. Vanuit Portballintrae wordt een wandeling over de weg gevolgd door een grindpad en dan een deel over het strand. Hierna leiden stedelijke wandelpaden en -sporen naar een promenade. Het pad eindigt met een deel over kliffen en kustpaden.

Antrim Glens and Causeway Coast Fotogallerij