Wandelen op de Dingle Way

Introductie

Voor het grootste deel volgt deze wandeltocht het officiële pad van de Dingle Way (Slí Chorca Dhuibhne in het Gallisch), een 179 kilometer lange tocht rond het Dingle-schiereiland in County Kerry. Het officiële begin- en eindpunt van de rondreis is Tralee, de hoofdstad van Kerry.

De afwisseling in het landschap is een van de grootste redenen die de Dingle Way zo populair maken. Het duurt nooit lang voordat een bocht in het pad een dramatische verandering in het uitzicht blootlegt. Van wandelingen door de uitlopers van Slieve Mish tot het oversteken van de schouder van Mount Brandon, van de brekende golven van de Atlantische Oceaan tot de serene setting van landelijke boerenvelden en gouden stranden rond Castlegregory. De Dingle Way versterkt de zintuigen.

Wie houdt van geschiedenis en cultuur kan op de Dingle Way genieten van een aantal van de beste archeologische locaties in Ierland. Menhirs, Ogham-stenen en bijenkorfhutten zijn de meest in het oog springende structuren die op de route kunnen worden bewonderd. Tralee en het dorp Dingle (An Daingean) zijn befaamde culturele knooppunten van Ierland – het zal niet lastig zijn om in deze plaatsen traditionele muziek en Ierse craic te vinden.


Kaart

 

Route

De Dingle Way wordt traditioneel gezien gelopen met de klok mee, beginnend in Tralee en van daaruit langs de noordelijke hellingen van de Slieve Mish Mountains. Dan breekt de route af naar het zuiden bij het kleine dorp Camp, een steekt het schiereiland over richting Inch Beach. Van hier loopt het door naar Annascaul, waar de beroemde South Pole Inn te vinden is. De volgende rustplaats is Dingle, het westelijkste dorp van Europa, waarna de wandeling voortzet rond de ruige, westelijke punt van Ierland bij Slea Head.

Het pad loopt terug langs de noordkust van het schiereiland via Dunquin en Ballyferriter. Hier volgt de keuze om ofwel over de Masatiompan de klimmen (met 650 meter het hoogste punt van het pad), of om een minder uitputtende zuidelijke route te lopen over de schouder van Mount Brandon richting Cloghane. Daarna rest er een lange, prachtige wandeling naar Castlegregory, waarna de route terugkeert naar Camp, en dan via de eerder gelopen paden naar Tralee.


Terreinoverzicht

Het grootste deel van de Dingle Way doorkruist laag liggend terrein en kijkt voornamelijk op naar de bergen in plaats van naar beneden. De totale stijging over de route is ongeveer 2.900 meter, maar toch zijn er weinig steile stukken die geklommen moeten worden. De enige uitzondering is de oversteek van Masatiompan (tussen Cuas en Cloghane), waarbij de route stijgt tot een hoogte van 650 meter boven de zeespiegel.

Er is een grote afwisseling van landschappen langs de Dingle Way. Het pad bestaat voornamelijk uit rustige asfaltwegen, paden over bergen, velden en kliffen, en meer dan 20 kilometer aan strandwandelingen. Smalle wegen, in Ierland ook wel boreens genoemd, vullen een groot deel van het pad en helpen wandelaars om een stevige pas vol te houden.

Stranden maken een groot deel uit van de Dingle Way. Sommigen bieden de mogelijkheid om even af te koelen met een duik in de zee. De rest van de wandeling loopt door open boerenland en bergachtige heidevelden.


Hoogteprofiel (Klik op afbeelding om te vergroten)

Dingle Way Hoogteprofiel

Terrein in Etappes

Tralee – Camp: Een soepel jaagpad langs het kanaal verlaat Tralee. Dit wordt snel gevolgd door een ruw bergpad langs de hellingen van Slieve Mish.

Camp – Annascaul: Dit deel bestaat uit smalle wegen langs de top van het schiereiland, met een mengeling van graswegen en -paden.

Annascaul - Dingle: Hier volgt de route stille landwegen die langs de kust lopen. Ook worden heuvelwegen door boerenland doorkruist.

Dingle – Dunquin: Na Dingle volgen rustige landwegen. Hierna loopt de route door in een lange strandwandeling, en eindigt de dag met een bergpad naar Slea Head.

Dunquin – Cuas: Deze etappe van de Dingle Way bestaat uit een relatief eenvoudige hike langs kustweggetjes en afgezonderde stranden. Naar het einde van de wandeling kunnen wat moerassige stukken voorbijkomen.

Cuas – Cloghane (Optie 1): Dit is een steile klim en daling langs een eenzaam, ruig bergpad. Het kan glad zijn bij nat weer.

Cuas – Cloghane (Optie 2): Als alternatief is er deze lange, geleidelijke klim, gevolgd door een snelle afdaling langs een oude bergweg tot in Cloghane.

Cloghane – Castlegregory: Dit deel van de route bestaat uit een lange strandwandeling, afgewisseld met wandelingen over kustpaden en zo nu en dan een stuk weg.

Castlegregory – Tralee: Het laatste deel van het pad is een combinatie van strand- en bergwegen. Er loopt een jaagpad langs het kanaal van Blennerville tot Tralee.

Dingle Way Fotogallerij