Glendalough - Wandelen op de Wicklow Way in Ierland

Introductie

De 130 kilometer lange Wicklow Way was Ierlands eerste bewegwijzerde pad. Vanwege de nabijheid tot Dublin is het nog altijd een van de populairste wandelroutes in Ierland. Het spoor was een initiatief van een wandelaar uit Dublin, J.B. Malone, en werd geopend in 1981.

Ondanks de ligging vlakbij de Ierse hoofdstad, is de Wicklow Way gezegend met vele kilometers aan verbazend mooie, ongerepte bergpaden en een grote variatie aan bijzondere uitzichten, waarvan sommige in echt afgezonderde hoge gebieden. Hieronder zijn bergen, meren, steile gletsjervalleien, snel stromende bergstromen, bossen en boerenland.

Het pad loopt langs veel voorbeelden van historische menselijke bewoning – het beroemdste is de vroegchristelijke kloosternederzetting die werd opgericht door de Sint-Kevin in de prachtige Glendalough-vallei. Hier is de bijna duizend jaar oude Ronde Toren te zien, die werd gebouwd door de monniken van het Glendalough-klooster.

Het pad is prettig te bewandelen, goed bewegwijzerd en op de ruigere delen zijn lagen aangebracht om erosie te voorkomen. Het middelste deel loopt door Wicklow Mountains National Park. De route van de Wicklow Way is ook een onderdeel van de Europese wandelroute E8, die over heel Europa loopt van Ierland tot Istanbul.


Kaart

 

Route

Hoewel de Wicklow Way vaak van noord naar zuid wordt gelopen, gaan de meeste reisschema's van Hillwalk Tours juist van zuid naar noord. Het voordeel hierbij is de beenspieren eerst een aantal dagen kunnen opwarmen op het laaggelegen terrein in het zuiden, voordat het meer belastende berggebied in het noorden bereikt wordt. Deze volgorde zorgt er ook voor dat het meeste gereis op de eerste dag plaatsvindt en dat de wandelaars, wanneer ze hun tour eindigen, al dicht bij het centrum van Dublin zijn.

De Wicklow Way begint in het dorpje Clonegal (dichtbij Bunclody) in het graafschap Carlow. De eerste 50 kilometer worden een aantal kalme heuvels bewandeld, waarna het pad het landschap van hoge ronde bergranden diepe valleien van de Wicklow Mountains ingaat, inclusief een bezoek aan het prachtige klooster van Glendalough. Van hier leidt de route dieper in het hoge, rijke heidelandschap, tot het uitkomt in de zuidelijke buitenwijken van Dublin.

De Wicklow Way is een erg gevarieerde route, met het dramatische uitzicht van bergen en meren in het noordelijke deel. Hoewel hier een sterk gevoel van afzondering en weinig behuizing is, ben je er nooit ver verwijderd van een openbare weg.

Hoewel het zuidelijke deel van de route misschien iets minder indrukwekkend is op het gebied van landschappen, zijn de klimmen milder, terwijl het spoor langs bospaden kronkelt door een landschap van beboste voorgebergten. De weg loopt niet langs veel stadjes of dorpen, dus de meeste wandelingen zijn afgezonderd.


Terreinoverzicht

Het terrein bestaat uit beboste paden, stille wegen, boreens (een Iers-Gaelisch woord dat letterlijk vertaalt naar 'kleine weg') en bergpaden door open heideland. Sommige delen kunnen nat en modderig zijn. De totale stijging is ongeveer 3.200 meter over de volledige route, en er zijn een aantal steile delen met aanhoudende klimmen. Het hoogste punt is bij Djouce, waar het pad net boven de 600 meter uitkomt.

Ongeveer 39 kilometer – of 30% – van de totale Wicklow Way volgt B-wegen om te voorkomen dat er over privéterrein wordt gewandeld, maar dit percentage kan een stuk lager zijn afhankelijk van het gekozen reisschema. Over het algemeen wordt het meest over wegen gewandeld in het zuidelijke deel van de route.


Hoogteprofiel (Klik op afbeelding om te vergroten)

Wicklow Way Hoogteprofiel

Terrein in Etappes

Clonegal – Shillelagh: Dit deel bestaat uit stille landweggetjes en bospaden door glooiende heuvelgebieden.

Shillelagh – Tinahely: Bospaden, boerenland en stille landwegen vormen dit deel van het pad. Een stuk kan modderig raken met natte weersomstandigheden.

Tinahely – Iron Bridge: Een mengeling van met gras begroeide bergpaden, bossporen en kleine wegen. Veel stijgingen en dalingen, maar niet erg steil.

Iron Bridge – Glenmalure: Bospaden en stille bergwegen tussen deze twee locaties. Er is één lange klim over een goede ondergrond.

Glenmalure – Laragh: Deze etappe begint met een lange, steile klim langs bospaden. Dan daalt het pad af langs een bergpad of spoor (afhankelijk van welke optie je kiest) tot Glendalough/Laragh.

Laragh – Roundwood: Een kalm en goed onderhouden bergpad gevolgd door een lange wandeling over een rustige weg. De route-optie naar de top van Scarr gaat over een ruig, maar goed te volgen bergpad.

Roundwood – Enniskerry: Bossporen en een kort deel over een stille weg, daarna overgaand in bergpaden en een wandelweg. Halverwege wordt het hoogste punt van de wandeling bereikt bij Djouce (600 meter). Er zijn een aantal lange stijgingen, waarvan één korter en enigszins steiler.

Enniskerry – Marlay Park: Dit deel heeft rustige bergwegen, paden en sporen. Twee klimmen voor een lange afdaling tot de buitenwijken van hoofdstad Dublin.

Wicklow Way Fotogallerij